Založ si blog

Ako Fico vyrobil prvý prešľap novej vlády

Ešte ani nemáme novú vládu a už sa jej podaril prvý prešľap. Paradoxne si ho nevyrobili sami, ale pomohol im k nemu odchádzajúci premiér i minister financií. Ide o „euroval“.

Vzhľadom na obštrukcie okolo podpisu zmluvy o „eurovale“ EÚ hrozivo zdihla prst s varovaním a zdá sa, že nám to vo vhodnej chvíli pripomenú.
Kto je však za túto blamáž pred Európou zodpovedný?

Odchádzajúca koalícia to hádže na prichádzajúcu a naopak. Pohadzovanie začal ešte stále aktuálny premiér Fico, keď po návrate zo stretnutia predstaviteľov EÚ vyhlásil, že stará vláda zmluvu nepodpíše kým nedostane garancie od rodiacej sa koalície, že tento podpis odobria príslušnými zákonmi. Pravicový štvorlístok ústami designovanej premiérky Radičovej zase vyhlásil, že oni žiadne garancie dávať nebudú a ani len nie sú ochotní o tejto téme debatovať s Ficom. Celé to ešte pravičiari okorenili vyjadreniami o prehodnocovaní „eurovalu“ a o zmene podmienok pre Slovensko. Zdá sa, že si asi ešte neuvedomili, že predvolebná kampaň sa už skončila a je načase začať s rétorikou reality a nie predvolebných sľubov. Myslím, že reči typu „my sa Európskemu diktátu len tak nedáme“ mohli byť tak dobré pre naivných voličov, ale pre reálnu politiku sú skôr škodlivé. Aj Radičová, aj Fico veľmi dobre vedia ako je to s našim hlasom v rámci EÚ a že nie vždy si môžeme dovoliť vyskakovať, zvlášť ak ide o doslova ďalšiu existenciu Eurozóny. Fico v tomto prípade zrejme tušil reakciu svojich protivníkov a využil to s cieľom neuľahčiť ich nástup.

Teraz, tesne pred ustanovením novej vlády sú už vyjadrenia pravice zmierlivejšie. Súhlasia s pristúpením k „eurovalu“, aj s jeho podporou v našej legislatíve. Stále sa však držia línie, že na tom chcú ešte čosi zmeniť. Mám z toho celého dojem, že im nejde ani tak o ochranné mechanizmy Eurozóny ako to, že tým mechanizmom je Ficova vláda naklonená a plne stála za rozhodnutiami únie. A vychádzajúc z predvolebných kampaní pravice, ktoré boli zamerané prevažne na to ako povedať, že Fico to robil úplne zle, je jasné, že aj „euroval“ je pre nich niečo čo Fica podporoval a treba preto proti tomu bojovať.
Tak ako sa však blíži čas naozaj závažných a zodpovedných rozhodnutí, tak aj oni si uvedomujú, že je potrebné krotiť sa vo svojich rozhodnutiach a vyjadreniach. Mali by si uvedomiť, že ich boj „proti Ficovi“ skončil 12. júna a teraz je to už len o tom ako využijú tú tesnú a krehkú väčšinu v parlamente  na presadenie svojich programov. Ak pravda, vo svojich programoch mali aj niečo iné ako len „ako zrušiť Fica a dostať sa k moci“…

Fico si už môže nad všetkým umyť ruky. Pripravil novej vláde „pôdu“ a tá sa teraz bude musieť vysporiadať s nevôľou EÚ a rýchlo dať všetko okolo „eurovalu“ ako-tak doporiadku. Fico vystupoval ako zástanca „eurovalu“ a aj keď ho nepodpísal v stanovenom termíne, tak všetká zodpovednosť padne na novú vládu. O cca týždeň bude pred EÚ vystupovať už nová vláda a tá sa bude zodpovedať za ďalšie kroky. Čo na tom, že tá predchádzajúca nedotiahla to čo mala.
A stačilo len tak málo – ukázať trošku politickej kultúry a ústretovosti. Tak ako som to čítal v niektorých programoch. Že vraj s tým všetky strany niečo urobia. Pod zlepšením kultúry som si predstavoval aj to, že ak ide o záujem a meno Slovenska v rámci Európy a pred svetom, tak aspoň tam sa budeme vedieť odosobniť od straníckych tričiek a nenávisti voči oponentom a budeme aspoň medzi sebou komunikovať.

Otvorený list pánovi Beblavému.

15.03.2016

Vážení pán Beblavý! Som voličom strany Sieť a tiež jedným z tých, ktorí vás “krúžkovali”. Chcel by som sa vám pripomenúť, ako váš volič, aby ste nezabudli aj na moje záujmy a dovolím si tvrdiť, že sú to záujmy veľkej skupiny vašich voličov. Ak pokladáte za zradu na voličoch to, že vaša strana vstúpi do koalície so Smerom, tak vám chcem povedať, že ja sa [...]

Pozor na želania, mohli by sa splniť.

05.02.2016

V čase eskalácie ukrajinskej krízy, keď Krym prešiel pod správu Ruska a na východe Ukrajiny začínali prvé ozbrojené zrážky, prebehla v Slovenskom rozhlase diskusia o situácii na Ukrajine, v ktorej sa analytici a politológovia vyjadrovali aj k osobe a postaveniu Putina. V rámci rozoberaných možností riešenia situácie a medzinárodnej krízy padol aj nápad, že by sa západ [...]

Byť prezidentom všetkých občanov je ťažké

20.08.2015

Tak nám náš pán „JaDámDoPoriadkuZdravotníctvo“ zase raz ukázal ako je to vodu kázať a víno piť. To sme sa napočúvali v predvolebnej kampani ako tu dá do poriadku to čo najviac trápi občanov a oháňal sa zdravotníctvom a zdravotnou starostlivosťou ako svojou bojovou vlajkou. Darmo mu oponenti vyčítali, že z prezidentského postu nič nezmení, darmo sme my, [...]

Tunde Onakoya

Nigérijský šachista prekonal rekord, na Times Square hral šach cez 58 hodín

20.04.2024 17:26

Tunde Onakoya dúfa, že sa mu vďaka tomuto výkonu podarí zhromaždiť milión dolárov na podporu vzdelávania detí v Afrike.

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 37192x
Priemerná čítanosť článkov: 2861x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy